Het park

Rond het kasteel ligt een 11 ha groot kasteelpark met een grote variëteit aan bomen. Het is omstreeks 1815 in Engelse landschapsstijl aangelegd naar een ontwerp van G. Duckers en M.F. Weybe. In het park ligt een, mogelijk tussen 1815 en 1826 gebouwde folly, een kunstmatige ruïne in de vorm van een deels ondergrondse koepelgrot. Aan weerszijden heeft de grot een tunnel, waarvan er een uitkomt onder een rotsbrug. Het park(tuin) behorende bij kasteel Amstenrade is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Althans, zo zou het moeten zijn.

Helaas is dit nog niet helemaal zo “afgewerkt”. Enkele kenmerken (zoals o.a. de aanwezigheid van water) moeten nog aangelegd worden.  Het park is maar bepaalde uren opengesteld en de vele soorten bomen, waarvan enkele zeer oude, de variatie aan mooie struiken en de verschillende aan seizoen gebonden planten, doen je al gauw de tijd vergeten.

 


Lopend van Zuid naar Noord kom je al vlug een flink uit de kluiten gewassen stokoude tulpenboom tegen. Zijn naam dankt hij aan de vorm van het blad.Zo vinden we op het hoogste punt (er is 15 m.hoogteverschil) zomaar een Doodsbeenderenboom. Velen hebben misschien nooit geweten van het bestaan van deze boom, laat staan gezien. Hij komt uit het noorden van Amerika.
En wat te denken van de Pimpernoot! De zusters uit het dorp kwamen vroeger de keiharde nootjes rapen om hun rozenkrans ervan te maken.
Zittend op een van de vele bankjes, zul je na enige tijd en observatie zeker de boomklever (een blauwachtig vogeltje)kunnen  waarnemen die druk in de weer is zijn dagelijkse kost van een boomstam te vangen. Ook de groene specht is duidelijk hoorbaar in het park. De buizerd zwevend hoog boven het park vindt ons bezoek maar niks. Dan ontdekt men een mergelgrot: de “Kloes”. Het is typisch dat ornamentele elementen aangelegd worden in Engelse parken. Verder wandelend kunnen we nog genieten van veel exotische bomen die in het park zijn aangeplant. Het park heeft prachtige kleurschakeringen, elk seizoen anders, maar vooral in de herfst is dit een genot voor het oog.

Het boek is online te bestellen via: de webshop van Amstenrade.net of  sigarenspeciaalzaak Twan Senden (bij de ingang van het park)Bekijk hier de boekpresentatie uit 2011:

 

park00